arts

arts
kehidupan Cerita KU penuh dengan Gambar~ maklum ya!

Thursday, April 7, 2011

Hujan Meteor Lyrid

HUJAN! HUJAN!..
eh? hujan? spe kisah kan.
tapi hujan bulan APRIL ni UNIK banyak!
once in our life ( tipu jeh. haha )

Tarikh 16- 26 April : Hujan meteor Lyrid akan berlaku di langit malam dan boleh dilihat di Eropah hingga ke Asia.
Meteor ialah coretan cahaya akibat serpihan komet / meteor/ bantuan angkasa yang memasuki atmosfera Bumi. Ia kelihatan spt lintasan cahaya yang bergerak laju di langit malam ,yang jelas dlm beberapa saat jika tiada cahaya bulan.

Cahaya bulan purnama akn menyebabkan kita sukar melihat meteor tersebut krn cahaya bulan lebih terang drpd meteor. Peristiwa ini dinamakan hujan meteor krn ada ketikanya ia memasuki atmosfera dgn bilangan yang byk spt air hujan.

persoalannya..?

Bila & di mana kita hendak melakukan cerapan meteor Lyrid?
tarikh 21-22 April : lihat di langit Timur di kwsn Buruj Lyra mempunyai sebutir bintang yg cerah, iaitu Vega. (amende tuh? tekan google && search sendiri. hee)




nak tgk meteor ni, xperlu susah2.

NO binokular/ NO teleskop.

ENOUGH dgn mata kasar jep :)

* cari kawasan GELAP / jauh dari LAMPU *
sbb dia mengganggu penglihatan kita.







Fenomena meteor Lyrid kali ini mungkin AGAK mencabar krn terdpt cahaya bulan pd mlm ini.Walau bagaimanapun, kita boleh mencuba mencerapnya dan mencuba merekodkan sbyk byk bilangan meteor yg dpt dilihat pada mlm itu.

Kita boleh juga merakamkan meteor ini dgn menggunakan kamera digital, spt DSLR :)
*FOKUSkan kamera anda kpD INFINITI dgn dedahan selama beberapa minit*
Menyaksikan fenomena meteor sgt menarik,
JANGAN lepaskan peluang menyaksikan peristiwa ini tau!


sumber: Dewan kosmik (oleh: Kassim Bahali)


ps: korang tau x, actually biela pernah tgk meteor/komet ( biela pun xpasti ) di Mrsm Langkawi.
fuh!! excited gila!
DIA UMPAMA CAHAYA YANG MELINTAS SEKELIP MATA jeh.
igtkan biela sorg je tgk, rupanya ade member sorg ni ( Nadia Fatiha, dia mmg duduk sblh biela mse tu). yg bestnye, dia siap buat wish utk spm :) haha.



jiwaSENTIMENTAL*sahabat*
* sahabat umpama bintang yang berkerlipan. walaupun siang ( mmg confirm xnmpk lah) / malam yg dilitupi oleh awan mendung sehingga melindungi bintang itu,
namun.. bintang itu sentiasa ada di situ.
Umpama sahabat, walaupun mereka berjauhan,
namun sahabat tetap ada di hati biela :)

> bubblyboobielalelolaboringlah<

Terima Kasih kerana sudi mendengar kongsian saya! ~BuBBLyBieLaAppRiCiaTeit:)

2 ambil berat:):

mia rahman

huhu...ayat2 yg last skali cam kenal je... haha.. anyway, interesting post! XD

biela193

haha! amalia:)

Post a Comment


 
~Foto-foto di dalam BLOG ini adalah hasil seni BuBBLyBieLa~terima kasih!